Vogels overleden bij woningbrand

Woningbrand-Breestraat-Koog-aan-de-Zaan-01-02-2024

Donderdag 1 februari is brand uitgebroken. In een woning aan de Breestraat in Koog aan de Zaan. De brand begon rond 01.45 uur.

Volgens de bewoners deed de verlichting raar. Toen was er een knal. Daarna stond de woonkamer vol met rook. De drie bewoners gingen toen naar buiten. Brandweer en politie werden gebeld.

De brand was in het dak. (Foto’s: Michel Schermer)

De brandweer wist niet meteen waar de brand zat. De brandweer ging zoeken. De brandweer moest op verschillende plekken slopen. De brand zat tussen het plafond. Maar ook in de wanden. En in het dak. Daarom had de brandweer meer blusspullen nodig. De brandweer was tot de ochtend bezig met blussen.

Er was veel rook. Daarom werden 10 huizen leeggehaald. Veel bewoners werd opgevangen. In een kapsalon in de buurt. De bewoners konden pas terugkeren als alles veilig was.

De drie bewoners zijn in een ambulance nagekeken. Eén bewoonster moest naar het ziekenhuis. Ze had rook ingeademd. Op de eerste verdieping stond een grote vogelkooi. Daar zaten 50 vogels in. Helaas zijn de vogels overleden. Door de rookontwikkeling.

De woning is door de brand zwaar beschadigd. En is voorlopig niet bewoonbaar. De bewoners worden geholpen.

Op het YouTube-kanaal van De Orkaan staat een filmpje. Je kan het bekijken als je hier klikt.