Wat gebeurde er allemaal afgelopen week

Explosie-Kepplerstraat-Zaandam-06-05-2024-3

Het is maandag 13 mei. De nieuwe week is begonnen. Maar wat gebeurde er allemaal afgelopen week. Op de Kepplerstraat in Zaandam was een ontploffing (foto bovenaan). Dat was in de nacht van zondag 5 mei. Maar er was meer. Hier een klein overzicht.

De ontploffing op de Kepplerstraat was rond 01.45 uur. Er werd vuurwerk door de brievenbus van een huis gegooid. Door de ontploffing werd de hal beschadigd.

Foto’s: Michel Schermer.

Brandweer en politie kwamen naar de Kepplerstraat. De politie heeft met bewoners gesproken.

Getuigen gezocht

De politie doet verder onderzoek. Heb je iets verdachts gezien? Of heb je meer informatie? Bel dan met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Of bel Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000.

Steun voor Winnie

Winnie de Wit woont in Assendelft. Ze heeft last van de vliegtuigen die over vliegen. Winnie is lid van een groep die de overlast wil verminderen. Die groep heet Saense Onderwonenden Schiphol (SOS Zaanstreek). Winnie strijdt al jaren tegen vliegveld Schiphol. Winnie is een bekende Nederlander geworden.

Kranten, televisie en radio vragen Winnie vaak te gast. Dan kan ze uitleggen wat er niet goed gaat. Bijvoorbeeld dat vliegtuigen teveel geluid maken. Zaterdag 4 mei was Winnie op televisie. Bij het programma ‘Even tot hier’.

Niels van der Laan en Jeroen Woe presenteren dit programma. Niels van der Laan en Jeroen Woe stelden vragen aan Winnie. Niels van der Laan en Jeroen Woe lieten een speciaal huisje bouwen. Een huisje waar je de vliegtuigen niet kon horen. Het huisje was voor Winnie.

Prem Radhakishun werd gevraagd om het huisje te testen. Hij kan heel hard schreeuwen. Maar Winnie hoorde niets.

Het huisje was natuurlijk een grap. Want anders moeten er heel veel huisje gebouwd worden. Niels van der Laan en Jeroen Woe wilden Winnie zo steunen.

Heb jij ook last van de vliegtuigen? Misschien kan je dan lid worden van Platform Vlieghinder Zaanstreek.

Rechts het huisje voor Winnie. Winnie zit in het huisje. Prem Radhakishun (links) schreeuwt heel hard. Maar Winnie hoorde niets.

Veroorzaker ongeluk rijdt door

Dinsdag 7 mei was er een ongeluk in Krommenie. Op het fietspad langs de Provincialeweg. Rond 14.30 uur kwam een fietsster ten val gekomen. De fietsster raakte gewond. Ze ging naar het ziekenhuis.

Een oma en kleindochter fietsten op het fietspad. Ze gingen richting de spoorwegovergang Krommenie-Assendelft. Vanaf de andere kant kwam een man aanfietsen. Hij slingerde. De man raakte de fiets van de kleindochter. De kleindochter raakte daardoor de fiets van haar oma. Oma kwam erg hard ten val op de stoep.

De man op de fiets ging gewoon door. Hij keek niet op of om. Hij had geen interesse in de oma en haar kleindochter. De politie doet onderzoek. Er is gesproken met mensen die het ongeluk zagen gebeuren.

Dinsdag 7 mei was er een ongeluk in Krommenie. (Foto: Michel Schermer)

Axel Vink en Sandra Ulle het snelst in Zaandijk

Zaterdag 11 mei werd er heel hard gelopen. Op de Lagedijk in Zaandijk. Daar werd de ‘1000 van Zaandijk’ gehouden. Een hardloopwedstrijd over 1000 meter. Een afstand van 1000 meter is 1 kilometer. Axel Vink was de snelste man. Sandra Ulle was de snelste vrouw.

De Lagedijk was voor de wedstrijd afgesloten. Er mochten geen auto’s door. En ook geen fietsen! Dat was een verrassing voor de toeristen. Dat hadden ze niet verwacht. Ze konden niet doorfietsen.

Er deden 180 renners mee aan de wedstrijd. Het was een ‘een groot succes’. Dat zei Leo Walraven van de organisatie.

De eerste mannen komen binnen op de Lagedijk. (Foto: Edwin Kleiss)

Foto’s van Mini-huisjes gezocht!

Mini-huisje zijn piepklein en schattig. Misschien ben je er al eens 1 gezien. Mini-huisjes heten officieel miniscapes. Miniscapes zijn kleine kunstwerkjes. Verspreid door Zaandam. Misschien wel door de Zaanstreek?

Het mini-huisje op de Wilhelminakade in Zaandam.

De redactie van De Orkaan heeft er al 3 gevonden. Op de Wilhelminakade. Bij de Dam. En voor het oude politiebureau op de Czarinastraat.

Mini-huisje op de Dam in Zaandam.

Maar De Orkaan is benieuwd of er nog meer te vinden zijn. Miniscapes zijn kleine huisjes en molens. Ze zijn gemaak met een speciale printer. Dan wordt het huisje in elkaar gezet.

Heb jij ook een miniscape gevonden? Stuur ons dan een foto met het adres naar info@deorkaan.nl.