Ik vind winnen niet echt leuk. Als je wint, moet je op een podium staan en dat vind ik moeilijk. Er zijn ook veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom hebben we de KortZaans-app gemaakt. Die app werd genomineerd voor de Taalheldenprijs. Die prijs wil ik graag winnen. 

KortZaans is een speciale app voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is genomineerd door Stichting Lezen en Schrijven in de categorie ‘Bruggenbouwers’.

Gistermiddag was de uitreiking. Om het kort te zeggen: we hebben niet gewonnen. Maar het voelde niet als een verlies. Prinses Laurentien van Stichting Lezen en Schrijven zei dat iedereen die helpt met taal en het makkelijker maken van lezen en schrijven een Taalheld is. 

Normaal geloven we het niet als mensen zeggen: “Jullie zijn allemaal winnaars.” 

Maar toen ik naar de mensen in de zaal keek, wist ik dat het wel zo was. Er waren alleen maar mensen die anderen willen helpen. 

De Orkaan heeft verloren van vier scholieren uit Drenthe . Zij hebben de website van een huisartsenpraktijk verbeterd voor mensen die moeite hebben met lezen. Dat vind ik een goed idee. Het zou fijn zijn als leraren Nederlands op scholen in Zaanstad deze opdracht in hun lessen kunnen doen. Het is een nuttige oefening. En de jongeren leren dan ook dat lezen niet voor iedereen makkelijk is.

Nieuws lezen op jouw manier: Download de gratis app

Met de KortZaans-app maken we lokaal nieuws makkelijk toegankelijk. Het is eenvoudig met drie keuzes: nieuws op een begrijpelijk niveau, gesproken nieuws en video’s. Je kunt ook de tekst laten voorlezen en de letters groter maken. 

Download hier de app

Op de foto boven zie je Merel met Kees Tol.