Maandag 26 februari wordt de Februaristaking herdacht. De Februaristaking was in de Tweede Wereldoorlog. De Februaristaking begon 83 jaar geleden. Op 25 februari 1941. De staking begon in Amsterdam. Op 26 februari 1941 werd er ook in de Zaanstreek gestaakt. Mensen stopten met werken. Dit deden mensen om te protesteren. Tegen het onderdrukken van joden. In de Zaanstreek wordt deze staking op 26 februari herdacht.

De herdenking is opgezet door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De herdenking is in en bij het Zaantheater. Het Zaantheater staat aan de Nicolaasstraat 3 in Zaandam. Rond 9.50 uur zal Rina Schenk een praatje houden. Zij is de voorzitter van 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Daarna wordt de klankschaal bij Mensenrechtenmonument geluid.

Om 10.00 uur is er een minuut stilte. Daarna worden er bloemen gelegd. Door de burgemeesters en anderen.

Rond 11.15 uur wordt het officiële gedeelte afgesloten. Dan kan iedereen nog praten met elkaar. Met een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Foto bovenaan. De herdenking van de Februaristaking is bij het monument. Het is gemaakt door Truus Menger. Het staat bij het Zaantheater in Zaandam. (Foto: De Orkaan)