Hoe kan je struikelstenen schoonmaken?

struikelstenen-pais-bas-sommeijer-okt-2022

Vrijdag 3 mei zijn de laatste 4 Zaanse struikelstenen onthuld. Er werden 2 bij de Hovenierstraat 26 in Zaandam gelegd. En 2 bij de Czarinastraat 4A in Zaandam. Voor alle 177 vermoorde Joodse burgers is er nu een struikelsteen gelegd. Struikelstenen zijn bedoeld om slachtoffers te herdenken. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Struikelstenen worden gelegd bij huizen. De huizen waar de slachtoffers ooit woonden.

Een struikelsteen is een messing plaatje. Messing is een soort ijzer. Op het plaatje staat de naam van het slachtoffer. En ook het geboortejaar en sterfjaar van het slachtoffer.

Na enige tijd wordt een struikelsteen vies.

Na enige tijd worden de struikelstenen smerig. Ze glimmen niet meer. De tekst is bijna niet meer te lezen. Hoe kan je een struikelsteen weer schoon krijgen. Simone Ronchetti maakte een filmpje met tips. Op het YouTube-kanaal van De Orkaan kan je dit filmpje bekijken. Om dit filmpje te bekijken kan je hier klikken.

struikelstenen-slider-mei-2024
Na een goede schoonmaakbeurt glimmen de struikelstenen weer.

Meerdere inwoners van Zaanstad maken de struikelstenen al schoon. Dat doen ze voor 4 mei. Zodat de struikelstenen weer goed te zien zijn. Dan kunnen wandelaars weer de namen lezen. En dan wordt er weer even gedacht aan hen.

Op 4 mei om 20.00 uur herdenken wij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dan is er 2 minuten stilte.