Vrijdag 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van vrouwen. Op 8 maart staan gelijke rechten en kansen. Vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal. Over de hele wereld. Dit jaar is het onderwerp ‘één wereld, duizend vrouwen’.

Het onderwerp gaat over hoe gelijk vrouwen zijn. Maar ook over de verschillen. Van Nederlandse vrouwen vanuit verschillende culturen. In de Zaanstreek zijn er activiteiten op 8 maart. Hier zijn enkele voorbeelden.

Hannie Schaft Herdenking

Op Internationale Vrouwendag wordt Hannie Schaft geëerd. Hannie Schaft zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Hannie Schaft was een verzetstrijdster. Ze pleegde verzet tegen de Duitsers. De Duitsers hadden tussen 1940 en 1945 Nederland bezet. Hannie Schaft is doodgeschoten door de Duitsers.

Hannie Schaft is een symbool. Van het Vrouwenverzet in de oorlog. Ieder jaar vindt er herdenking plaats op 8 maart. Bij het Hannie Schaft monument aan Westzijde 39 in Zaandam. De herdenking begint om 11.00 uur.

Stichting Sisters in Zaanstad

Stichting Sisters in Zaanstad (ook bekend als Zaan Moms) houdt een evenement. Er een ondernemersmarkt en een digitale tentoonstelling. Maar ook hapjes en drankjes, muziek en gezelligheid. Er is een gesprek tussen vrouwen. Eén van de speciale gasten is wethouder Natascha Grootshuismink. Het evenement is van 19.30 – 00.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 en kunnen hier besteld worden. Het evenement is in Melia Venue aan de Paltrokstraat 12 in Zaandam.

Foto bovenaan: De herdenking van Hannie Schaft is bij het monument. Dat monument staat aan de Westzijde 39 in Zaandam.