Nieuwe muurschildering onder Anton de Kombrug

Anton-de-kombrug1-1536x864-1 zaandam

De Anton de Kombrug ligt in Zaandam. De brug gaat over de Gouw. Bij de Vermiljoenweg. Sinds enkele dagen is er nieuwe muurschildering (foto bovenaan) onder de brug. Met een opdracht voor iedereen!

Het is een hele kleurrijke muurschildering. De opdracht is in het Engels. ‘We are the new ancestors, act accordingly’. Dat betekent in het Nederlands. ‘Wij zijn de nieuwe voorouders, gedraag je daarnaar.’ Dus wij zijn het voorbeeld. Voor de generaties na ons.

Een kleurrijke muurschildering. Met een opdracht voor iedereen. (Foto’s: Edwin Kleiss)

De brug heeft de naam van Anton de Kom gekregen. Anton de Kom gaf al het goede voorbeeld. Dat kostte hem wel zijn leven. Anton de Kom (1898-1945) werd in een Suriname geboren. Hij kwam in verzet tegen onrecht. Onrecht is iets wat niet klopt. Onrecht is als iemand geen gelijk kans krijgt. Racisme is onrecht. Racisme is iemand geen kans geven omdat hij/zij gekleurd is. Anton de Kom schreef ook boeken. Hij schreef in 1934 het boek ‘Wij slaven van Suriname’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Anton de Kom in verzet. Hij streed tegen de Duitse onderdrukker. Helaas werd hij gearresteerd. Hij overleed in 1945. In kamp Sandbostel in Duitsland.

Op de muur herken je verschillende bekende gezichten. Bijvoorbeeld Martin Luther King en Rosa Parks. Maar Malcolm X en Nina Simone. Ieder jaar is hier de Zaanse Keti Koti-viering. Keti Koti is op 1 juli. Dan wordt gevierd dat de slavernij is afgeschaft.