Rondleiding bij Fort Krommeniedijk

Fort-bij-Krommeniedijk-Ronald-van-Wijk-002

Zaterdag 3 februari is een rondleiding. Bij Fort Krommeniedijk. Of eigenlijk Fort K’IJK zoals het fort nu heet. Het is te vinden aan Lagendijk 22 in Uitgeest. De rondleiding duurt van 13.30 tot 14.45 uur.

Fort bij Krommeniedijk werd gebruikt als vestingwerk. Er was ook een woning voor de fortwachter. En een genieloods. Daar was de opslag. Dat was tussen 1897 en 1956. Het fort gaf onderdak aan 296 militairen.

Het fort geeft aandacht aan natuur en geschiedenis. Het fort hoorde bij de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een 149 kilometer lange verdedigingskring. De kring lag op 15 tot 20 kilometer rond Amsterdam. De kring is grotendeels tussen 1881 en 1914 aangelegd. Door het Departement van Oorlog.

Binnen is de Theeschenkerij. Daar staat de thee of koffie klaar. Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden. Daar broeden vogels. En er leven verschillende dieren.

Hans en Theo geven zaterdag een rondleiding. De mannen vertellen leuke verhalen over het fort. Deelname kost € 10,00 voor volwassenen. Kinderen betalen € 6,75.

Foto bovenaan: Fort bij Krommeniedijk (Foto: Ronald van Wijk)