Het is maandag 1 juli. De nieuwe week is begonnen. En ook van een nieuwe maand! Maar wat gebeurde er allemaal afgelopen week. De Orkaan had een verhaal over Het Gilde (foto bovenaan). Het Gilde is een muziekvereniging. De vereniging zit in Krommenie. De vereniging bestaat 35 jaar! Maar er was meer. Hier een klein overzicht.

Het Gilde ontstond uit 3 verenigingen. Keyboardorkest Con Amor. Accordeonorkest Corona. En Varia. Het Gilde speelt regelmatig in verzorgingstehuizen. En op de braderie in Krommenie. En ze gaan naar muziekfestival in Spanje. En naar een speciale wedstrijd in Oostenrijk.

Op zaterdag 13 juli speelt Het Gilde op het Rosariumplein. Het begint om 10.00 uur. Op optreden duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Nieuw standbeeld in Zaandam

“Three Graces – the dialogue” heet het standbeeld. Het is een nieuw standbeeld. Dit standbeeld staat sinds zondag in een plantsoen. Dat plantsoen zit aan de ds. M.L. Kingweg in Zaandam. Het standbeeld is bedoeld om te herdenken. Herdenken doe je als iets niet vergeten wil. Het is bedoeld om het slavernijverleden te herdenken.

Het standbeeld bestaat uit een bankje. En op dat bankje zitten 3 vrouwen. De vrouwen dragen kleurrijke jurken. De vrouwen praten met elkaar. Ze bedenken plannen. En worden vriendinnen. Dat moet het standbeeld uitbeelden. Het standbeeld is gemaakt door Sokari Douglas Camp. Hij is een beeldhouwer uit Nigeria.

Het standbeeld bestaat uit een bankje. En op dat bankje zitten 3 vrouwen. Foto: Silva Honing

Vrachtwagen vast in weiland

Woensdag 26 juni liep een vrachtwagen vast in het weiland. Het weiland is bij de Krommeniedijk. De vrachtwagen zat vol met vis. De bestuurder wilde keren. Maar dat lukte niet. De vrachtwagen zat vast in het gras. Uiteindelijk is de vrachtwagen toch los gekomen. Bergingsbedrijf Hoogwout heeft geholpen.

Een vrachtwagen zat vast in het weiland. (Foto: Michel Schermer)

Veteranen herdacht in Oostzaan

Zaterdag 29 juni zijn in Oostzaan veteranen herdacht. Veteranen zijn mensen die in het leger hebben gezeten. Of in de marine. Of in de luchtmacht.

Jaap Wals, Dick Leguit, Nico Klerks en Jos Leunissen. Deze mannen werden herdacht. Voor hen werd een lint met hun naam opgehangen. De linten werden opgehangen in de veteranenboom.

Zaterdag 29 juni zijn in Oostzaan veteranen herdacht. (Foto: De Orkaan)

Lichtende nachtwolken

Vrijdag 28 juni was er een mooie lucht te zien. Vrijdag rond middernacht. Toen waren er lichtende nachtwolken te zien. Een bijzonder verschijnsel. Deze nachtwolken ontstaan op grote hoogte. Op zo’n 80 kilometer hoogte. Op die hoogte is de lucht ijler. IJler is dunner. Er komen klein ijskristallen. En daardoor komen die mooie wolken. Edwin Kleiss van De Orkaan maakte een foto. De nachtwolken waren te zien boven de wijk het Eiland in Zaandam.

De nachtwolken boven de wijk het Eiland in Zaandam.