Zondag 7 juli is roeisloep Interballast vertrokken naar Engeland. Naar het Engelse eiland Jersey. Op de roeisloep roeien 8 vrouwen. En een stuurman. En de stuurman is ook een man. Op zaterdag 13 juli begint een wedstrijd. De Zaankanters doen mee aan deze wedstrijd. De roeisloep gaat vanaf Jersey de zee op. Naar Frankrijk!

Van Jersey naar Frankrijk is het 28 kilometer. Die afstand roei je in 3 uur. Als het water rustig is. Maar op zee is het water niet rustig. Dat komt door de golven. Maar ook door de wind. En door het weer. En goed de vrouwen roeien.

Dat vertelt stuurman Gerard Alders. Hij moet de roeisloep in de goede richting sturen. En zorgen dat alles veilig gaat. En de 8 vrouwen die roeien aanmoedigen.

De vrouwen roeiden ook al over de Theems. De Theems is een rivier in Londen. (Foto: Aangeleverd)

Roeisloep Interballast is bijna 50 jaar oud. Het is een reddingssloep. Een reddingssloep is groot en zwaar. De vrouwen die gaan roeien zijn: Esmeralda Schouten en Floor Svildens. Linda Goedhart, Monique Broekman gaan ook roeien. Andrea Hoede en Wendy Kraaier roeien ook. Judith Kelders en Evelien Haarlem ook.

Eerst naar Frankrijk

De vrouwen roeiden zondag naar het Alkmaardermeer. Dan wordt de roeisloep naar Frankrijk gereden. Op een aanhangwagen. Achter een auto.

De vrouwen gaan woensdag naar Jersey. Ze gaan meedoen aan een roeiwedstrijd. Het is 1 van de grootste wedstrijden. Er doen ongeveer 250 ploegen mee.

Tijdens de wedstrijd kan er bijna niet gerust worden. Er mogen maar 2 vrouwen tegelijk wat drinken. De rest roeit gewoon door. Het is een zware sport. We doen alles samen. Vertelt stuurman Gerard.

Er wordt 3 keer in de week getraind. Het roeiseizoen loopt tot november. Dan moet de roeisloep opgeknapt worden. In maart begint het nieuwe seizoen. In april beginnen de wedstrijden. Het Zaanse team doet aan 10 wedstrijden. Uiteraard ook aan de Slag om de Zaan.

Kort Zaans wenst de Interballast veel succes!

Foto bovenaan: de 8 vrouwen en 1 man zwaaien nog even. (Foto: Edwin Kleiss)